Biografie


biografie

 

Mexico heeft haar vanaf het begin af aan omarmd, gekoesterd en geprezen als vertolkster van het Mexicaanse lied. Een bijzondere prestatie voor een Nederlandse die slechts door een samenloop van omstandigheden op het podium terecht kwam. In Mexicaanse kleding, met Mexicaanse muzikanten, voor Mexicaans publiek.

mdl-holanda94bHet was de wereldberoemde zangeres María de Lourdes die haar in 1997 in Mexico voor de leeuwen gooide. Carolina studeerde dat jaar Spaans in Mexico, was door De Lourdes uitgenodigd bij haar in huis de komen wonen en vergezelde de zangeres door stad en land naar concerten. Groot was haar verbazing toen María de Lourdes haar bij één van die optredens op het podium vroeg. ,,Laat mijn volk maar eens de kracht van de Mexicaanse muziek zien, die geen grenzen kent”, was de uitleg van de gevierde zangeres.

CDH-colombiaEn Carolina zong. Eerst nog wat aarzelend, maar na een jarenlange vocale studie en een muzikale reis langs vele dorpsfeesten, culturele evenementen, theaters, arena’s en cantinas, ontpopte ze zich tot een gerespecteerde exponent van de Mexicaanse muziek. Ze nam in Mexico vier cd’s op, deelde het podium met diverse grote namen, zong voor vele (ex)presidenten van Mexico en reisde met haar muziek naar Argentinië, Zwitserland, Amerika, Colombia, Spanje en Indonesië.

bioHaar vaderland bleef niet achter. De media pikten het bijzondere levensverhaal van Carolina op en via tv-programma’s van onder anderen Cor Bakker, Jörgen Raymann en Jos Brink leerde het Nederlandse publiek haar kennen. Zelfs het Koninklijk Huis wist haar te vinden toen de toenmalige koningin Beatrix haar vader, prins Bernhard, livemuziek cadeau wilde doen voor zijn 93ste verjaardag. De prins Bernhard was immers een groot liefhebber van de muziek van María de Lourdes en andere grote vertolkers uit het land dat hij zo vaak en graag bezocht.
Het optreden op paleis Soestdijk werd één van de vele hoogtepunten uit de carrière van Carolina. María de Lourdes heeft ze niet mogen zien. Zij overleed onverwachts op 6 november 1997 op Schiphol na een succesvolle tournee. Carolina zet zich sindsdien in voor de Mexicaanse muziek, zoals ze leerde van haar grote voorbeeld: met alle respect en veel liefde voor de Mexicaanse tradities en cultuur.

 

In onderstaande reportage, gemaakt door Twee Vandaag, vertelt Carolina zelf het verhaal van haar carrière: